Αν και το άθλημα φαίνεται λίγο επικίνδυνο με τη πρώτη ματιά,αν ο μαθητής κάνει ό,τι του λέει ο δάσκαλος και μάθει τα συστήματα ασφάλειας καλά τότε δεν έχει κανένα φόβο να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε κατάσταση που θα του τύχει.Στα μαθήματα ρίχνουμε μεγάλο βάρος σε αυτόν τον τομέα.

Αν ο μαθητής έχει την απαιτούμενη υπομονή και επιμονή σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να πλανάρει στο νερό και σιγά-σιγά να ορτσάρει στον άνεμο και σε διάστημα ακόμα και ενός μηνός να μπορέσει να κάνει και άλματα!

Όπως όλα τα σπορ έτσι και το kitesurf έχει και αυτό το κόστος του.Ένας καινούριος εξοπλισμός που περιλαμβάνει αετό,σανίδα,γάτζο κοστίζει 1200-1500 ευρω περίπου. Παρ όλα αυτά όμως υπάρχει στη χώρα μας μεγάλη αγορά μεταχειρισμένων εξοπλισμών σε πάρα πολύ καλές τιμές.

Όσο διαρκούν τα μαθήματα παρέχονται στους μαθητές όλα όσα χρειάζονται για την επίτευξη αυτών όπως είναι ο εκπαιδευτικός αετός, γάτζος, κανονικός μικρός αετός, κανονικός μεγάλος αετός, κράνος , σανίδα ακόμα και σωσίβιο αν χρειάζεται.

Το πού γίνονται τα μαθήματα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η κατεύθυνση του αέραδιεύθυνση του(side ή οn),αν είναι ρηχάγια να μπορούμε να πατώνουμε,αν έχει κύμα κτλ.Οι πιο συνηθισμένες ακτές είναι αυτή του Ωρωπού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες,της Λούτσας όλο το χρόνο και του Σχοινιά το χειμώνα.

Kitesurfing θεωρητικά μπορεί κάποιος έμπειρος να κάνει από 4 έως και 8 μποφώρ.Για έναν αρχάριο όμως δεν ισχύει το ίδιο γιατί στα πολλά μποφωρ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μικρότερο αετό ο οποίος είναι πολύ ευαίσθητος και ο έλεγχος γίνεται δυσκολότερος.Καλό είναι λοιπόν στα πρώτα βήματα του κάποιος να κάνει kitesurf στα 4-5 μποφωρ με το βασικό του μέγεθος αετού.

Το σίγουρο είναι πως μάρκες αετών υπάρχουν πολλές κάτι που μπερδεύει τους καινούριους του αθλήματος.Τα είδη όμως των αετών τώρα πια είναι δύο.Οι type-C αετοί που είναι για προχωρημένους αναβάτες και οι hybrid που απευθύνονται σε όλους και είναι πιο φιλικοί όσον αφορά το πέταγμα τους,το σήκωμα τους από το νερό κ.α.

Το μέγεθος του αετού έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με το βάρος του αναβάτη.Ενδεικτικά, κάποιος που ζυγίζει 70 κιλά θα πρέπει να έχει αετό 10τ.μ. ενώ ένας αναβάτης 100 κιλών θα πρέπει να έχει αετό 14τ.μ.
 

Το καλύτερο για έναν αρχάριο είναι να πάρει μια σανίδα twintip και λίγο μεγάλη.δηλαδη, μια σανίδα διπλής κατεύθυνσης και περίπου 1μ 40εκ. κάτι που θα τον βοηθήσει να πλανάρει πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος αθλητικός τύπος και να κάνει κάποιο σπορ όταν πρόκειται για την απλή μορφή του. Έτσι και στο κite το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να πλανάρει είναι με τη τεχνική του αθλήματος και όχι με τη δύναμη.Φυσικά,όπως και σε όλα τα αθλήματα,για να εξελιχθεί κανείς θα πρέπει να βάλει και άλλους παράγοντες να λειτουργήσουν.Επίσης,ούτε η ηλικία ή το φύλο παίζουν κάποιο ρόλο στα πρώτα στάδια αυτού του σπορ αφού στην ουσία όλη τη δουλειά την κάνει ο αετός και επειδή δεν είναι άθλημα αερόβιο(χρήση οξυγόνου για παραγωγή ενέργειας) δε κουράζεται εύκολα ο αναβάτης.

Υπάρχουν ειδικές νομοθεσίες και κανονισμοί για να κάνει κάποιος kite σε οργανωμένη παραλία που απαιτούν μεγάλη απόσταση από αυτούς και ύπαρξη αντίστοιχης σχολής,αλλά μπορεί κάποιος να κάνει kite ελεύθερα σε παραλίες πού δεν είναι οργανωμένες και δεν πάνε λουόμενοι.

Design Pawer

Copyright © 2010 swimtraining.gr